english flag

Studeren in Groningen

Studeren in Groningen
Studeren in Groningen

  

Studentenstad Groningen

Groningen is de ‘jongste’ stad van Nederland. Dit is te danken aan het grote aantal studenten die in Groningen wonen. In totaal studeren er meer dan 50.000 studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Dat is één op de vier inwoners van Groningen! In Groningen zijn de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen gevestigd, die keuze bieden uit circa 150 verschillende studierichtingen. De Rijksuniversiteit, de derde universiteit van Nederland, bestaat uit wel 150 gebouwen, verspreid over de hele stad en omgeving.

Inschrijven in Groningen

Wanneer jij een zelfstandige studio gaat huren in Groningen, moet je ingeschreven staan in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Om opgenomen te worden in de GBA moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden aangemerkt. Daarnaast moet je een opgave doen van je verblijf en postadres. Eenmaal ingeschreven kan het Groningse studentenleven beginnen!

Activiteiten in de stad Groningen

Groningen biedt een veelzijdigheid aan cultuur en activiteiten; naast de vele gezellige kroegen aan de Grote Markt en de Poelestraat, kun je ook een bezoek brengen aan het Groninger Museum, parken bewandelen als het Noorderplantsoen, de Martinitoren beklimmen of met een waterfiets of rondvaartboot de grachten door.

Bijbaan vinden

Het studentenleven is niet goedkoop. Het huren van een zelfstandige studio, studiekosten en stappen kosten al snel enkele honderden euro’s. Het merendeel van de studenten heeft daarom naast zijn of haar studie een bijbaan om extra geld te verdienen. Een bijbaan vind je het snelst bij de uitzendbureaus in de regio.

Studentenvereniging

In Groningen zijn tientallen studentenverenigingen. Dit is een leuke manier om zowel de stad als je medestudenten te leren kennen. Vriendschappen voor het leven worden hier gesloten. De grootste studentenverenigingen zijn Vindicat en Albertus.

Intro week

Aan het begin van het studiejaar komen er duizenden eerstejaars studenten naar de binnenstad van Groningen om te beginnen aan hun nieuwe studie. Om deze studenten de kans te geven de stad goed te leren kennen wordt de KEI-week georganiseerd. Tijdens de KEI-week presenteert Groningen zich voor de nieuwe bewoners van de stad. De KEI-week staat onder andere bekend om haar georganiseerde kroegentochten.